Historien om herrväskor

När man talar om väskor och mode, så har det traditionellt alltid varit handväskor för kvinnor som man syftar på och kanske inte så ofta på väskor för herr.

En handväska är en mindre typ av väska herr, i lagom storlek för att kunna bäras i handen och är avsedd för föremål så som börs, plånbok, näsdukar, smink, mobiltelefon, nycklar och så vidare. Handväskor används idag huvudsakligen av kvinnor, men liknande väskor för herrar har även förekommit under senare delen av 1900-talet och dessa kallade man ofta för handledsväskor.

Att kvinnor har större behov av handväskor beror i stor utsträckning på klädmodet. Det finns mycket färre fickor på damkläder och om de används så kan de tyngas ner och då finns risken att man förstör plaggets helhetsintryck. Av naturliga skäl kan även användandet av bröstfickor bli problematiskt.

På sjuttiotalet var handledsväskor (så kallade bögslungor) ganska populära. För män har länge portföljväskan varit ett alternativ. På 80- och 90-talen så blev det modernt med attachéväskor om man behövde bära omkring på viktiga dokument och papper. På 80-talet kom även midjeväskan eller magväskan som bars av både killar och tjejer. Detta var väskor, ofta av syntettyg, och med ett bälte som man fäste runt magen. Väskan hade en dragkedja och kunde ha ett eller ett par separata fack invändigt. När väskan gick ur det allmänna modet så fortsatte den att användas vid resor, skidsport och liknande aktiviteter. Det är idag även vanligt att se torgförsäljare använda denna typen av väskor. På senare tid har dock små axelremsväskor designade för män blivit accepterade accessoarer och även om man inte marknadsför dem som sådana, så är de i princip herrhandväskor.

Runt 2005 startades en trend i England som man kallade ”manbag”. Precis som det låter så är det alltså en handväska för män. Eller det var i alla fall hur många såg det. Det väckte lite uppståndelse i början, precis som en del trender gör, men nu har motståndet mot dessa herrväskor minskat betydligt och idag tycker de flesta män att det är en toppenidé att ha en axelväska där man kan stoppa ner mobil, nycklar, lunchlåda eller vad det nu kan vara man vill ha med sig till jobbet. En ”manbag” är alltså en medelstor väska med axelrem som är till för att bära med sig vardagliga saker. Precis som en handväska för kvinnor.

Idag ser vi ännu en ny trend vad gäller väskor för herr eftersom man idag har inriktat sig mer på sportiga herrväskor som är användbara och praktiska om man har en livsstil där man ständigt är på språng. Det finns ett väldigt stort utbud på till exempel olika ryggsäckar, axelväskor och sportväskor.

En anledning till att män oftare bär axelväskor idag kan vara att vi reser mer. Restriktionerna när det gäller handbagage på flygplanen har gjort att vi ofta väljer den väska som håller sig inom gränserna vad gäller måtten, men samtidigt är det bra att få med sig så mycket som möjligt på resan. Om man bara behöver en väska för arbetsdagen, så finns det så klart även mindre väskor för män i olika utformningar och material.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *