Allt om Cannabisolja

Cannabis har blivt en allt vanligare råvara att använda främst inom medicin och det pågår ständiga diskussioner gällande användningsområden och vad som ska vara tillåtet och lagligt och inte. I Sverige har vi några få cannabisoljor som även ofta kallas för hampaolja vilket gör det lätt att förväxla med hampafröolja trots att det är två helt skilda saker. Hampafröolja utvinns från hampafrön och används mestadels i matlagning medan cannabisoljan framställs från dess planta och används mestadels inom medicin.

Cannabis har länge varit olagligt i Sverige och som drog är det fortfarande det, däremot så är en viss typ av olja laglig inom hela EU och blir då per automatik laglig även i Sverige, dock är det bara oljor som inte innehåller ämnet THC då det är euforiserande. THC är ämnet som klassas som narkotika och det som man blir ”hög” och beroende av. Det verksamma ämnet i oljan är istället CBD varför oljan ibland också kallas för just CBD-olja.

Det har gjorts flertalet forskningsstudier för att konkret komma fram till vad cannabisolja kan göra för mänskligheten och man har fått flera positiva resultat. Dels så har patienter med en generell och långvarig smärta fått kraftig lindrig med hjälp av cannabis. Även patienter med olika psykologiska besvär har fått bra hjälp, det handlar om personer med diagnoser som ångest, schizofren och ADHD. Oljan har även en förmåga att lindra migrän, illamående och kräkningar. Den har god effekt på försvagat immunförsvar och den minskar risken för bland annat blodproppar. Forskningen fortsätter för att hitta ännu fler användningsområden.

Dosering av cannabisoljan är högst individuell beroende på ens problem och diagnoser. Det spelar också in vad man tar för andra mediciner samt hur stark oljan är då styrkan kan variera. Oljan är flytande och intas oralt i droppform. Vanligen lägger man några droppar under tungan för att slemhinnorna lätt ska kunna absorbera oljan. Det finns även andra metoder att använda för att få i sig oljan så som att svälja dropparna med vatten. Efter att man har intagit oljan får man inte äta någon fast föda inom 15 minuter och dropparna får därmed heller inte intas i samband med mat.

Oljans konsistens kan variera beroende på vilket fabrikat man köper då tillverkarna framställer oljan på olika vis samt att man använder olika arter av cannabisplantor, dessa kan variera mellan Cannabis Sativa, Cannabis Indica och Cannabis Industrials. I vissa fall påminner konsistensen om tjära och i andra fall är den helt flytande.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *