Superfoods, ett populärt alternativ

Säkerligen har du tidigare hört någon tala om superfoods, men det är inte konstigt om du tvekar angående vad det faktiskt betyder. Superfoods har nämligen för närvarande ingen exakt definition eller bestämmelse över var som är tillåtet att klassas som superfood. I folkmun brukar man dock referera till hög näringstäthet när man nämner superfoods. Men ”hög näringstäthet”, vad betyder det egentligen?

Superfoods hur mycket energi

Jo, om man tar en titt på hur mycket energi som maten innehåller ska näringen vara ganska hög i förhållande till denne. Det är många som nämner superfoods som ett sätt att beskriva grönsaker, bär och frukt. Ja, mycket av det som befolkningen skulle kalla ”hälsosam mat”. Även nötter, frö, rötter och vissa teer kan kallas för superfood. Om man spolar tillbaka bandet var det tidigare mat med mineraler, vitaminer, fettsyror och antioxidanter av vikt som folk kallade för superfoods.

Självklart ser alla länder olika ut och detta speglar även superfood. Beroende på vilken plats man reser till får man höra olika definitioner angående vad som är superfood för dem. I Sverige, Danmark och Norge kan man hitta blåbär, vinbär, lingon, nypon och nässlor. I Asien är det å andra sidan grönt te som står på menyn, men också alger och miso. Sist men inte minst finner man i Öst- och Sydeuropa tomater, oliver, rötter och örter.

Superfoods ser alla olika ut

Superfoods ser alla olika ut, men någonting som de alla har gemensamt är de många antioxidanter som de innehåller. Dock finns det självklart inte alla som vet vad antioxidanter betyder, men detta är kort och gått en benämning på de ämnen som försvarar mot fria radikaler. Det är i just A vitamin, E vitamin, C vitamin och selen som dessa antioxidanter finns. Detta leder till ännu en fråga: Var kommer de fria radikalerna ifrån? När vi andas in syre är det lite mer än 10 % av detta som görs om till potentiellt ohälsosamma molekyler. Dessa är de fira radikalerna. De uppstår inte endast genom syre, men även om man på senare tid har varit väldigt stressad, om man röker, om man utsätts för strålning eller kommer i kontakt med miljögifter.

Men varför bildas då radikaler om de nu inte är hälsosamma för kroppen? Detta är inte helt sant. Radikalerna hjälper faktiskt vårt immunförsvar att klara av att attackera de bakterier inom oss som kan skada. Vi kan dock samtidigt påverkas negativt av dessa fria radikaler. Vissa molekyler är nämligen känsliga, och dessa molekyler är något som vi behöver. DNA, enzymer samt fleromättade fettsyror är endast ett få av dessa. Om vi tar DNA som ett potentiellt scenario skulle en mutation kunna uppstå om det rör vid en fri radikal. Plötsligt finns en mycket större risk för att man får svåra sjukdomar, till och med kroniska. Det är här som antioxidanterna kommer in för att se till så att de fria radikalerna inte ger sig på fel del av kroppen. Den fria radikalen kan stoppa processen innan det är för sent. Kroppen kan själv tillverka dessa antioxidanter, men när det väl har används kan de inte göra så återigen. Därför är det viktigt att äta superfoods.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *