För alla året om

Kashmirullen kommer från pashminagetter som lever i mycket kallt klimat och ursprungligen härstammar namnet från regionen Kashmir i norra Indien. Dock finns det fler getarter vars ull används till produktionen av kashmirkläder varför de tillsammans brukar gå under samlingsnamnet kashmirgetter. Den ull som idag används till kashmirkläder kommer främst från getter som lever på de höga platåerna i Gobiöknen, ett område som sträcker sig mellan Afghanistan, Kina, Mongoliet och Pakistan. Det tidigare nämnda området Kashmir levererar idag väldigt få getter och lite ull.

Kvaliteten på kashmiren kan variera och avgörs av dess fibertjocklek, fiberlängd, vithet, lyster och fall. Ullen med högst kvalitet kommer från geten hals- eller bukparti och har en fiberlängd om 36 millimeter eller mer. Den ull som håller sämre kvalitet kommer oftast från getens bakdel och har kortare och tjockare fibrer. Precis som med allt annat får man vad man betalar för och kläder av cashmere av god kvalitet är relativt dyra men då vet man också att djuren har mått bra, att arbetarna som sytt kläderna arbetar under anständiga former och att alla led i produktionen har tillgodosetts.

Ullen i naturlig form är vit, grå eller brun men ofta färgas den för att passa den moderna människan. Då geten som bär ullen ska må bra både sommar- och vintertid har denna ull unika fiberegenskaper vilket gör att den isolerar på vintern och gör det svalt på sommaren. På så vis kan djuret överleva i sitt extrema klimat där temperaturen kan variera med upp till 50 grader på ett dygn och på så vis får människan som bär kläder av denna ull ett plagg som kan användas året om.

Kashmir kan idag stavas Cashmere och kläder av denna ull är mycket populära och dyrbara tack vare sin elegans, kvalitet och värmande effekt, klicka här och köpa kläder i cashmere. För att kläderna skall hålla länge bör man tvätta dem sällan men då man väl måste, till exempel om man vill få bort noppor, skall man tvätta på högst 30 grader och använda maskinens program för handtvätt eller ylletvätt. Dessutom kan man gärna lägga klädesplagget i ett tvättpåse för mindre slitage. Använd ett tvättmedel för ylle och använd absolut inte sköljmedel eller centrifugera plagget.

Då cashmere kläder har tvättats skall de torkas liggande på en torr handduk och har man noppor man vill bli av med gnuggas plagget försiktigt med en handduk eller kammas med noppkam. Elektriska noppkammar skall undvikas. Om man tvättar sina cashmere kläder för hand skall man inte vrida ur dem utan klappa vattnet ur dem med hjälp av en torr handduk. Cashmerekläder bör förvaras svalt, mörkt och liggande.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *