Olika typer av sjökort

SjökortÄr du ute efter att hitta ett speciellt sjökort, så är det Weilbach du ska vända dig till. Här hittar du ett enormt utbud av alla olika typer av sjökort och du kan enkelt välja vart på kartan du ska resa med hjälp av Google Maps som finns tillgänglig på hemsidan.

Söker du ett nationellt sjökort så har Weilbach sjökort för länderna Danmark, Egypten, Färöarna, Finland, Tyskland, Grönland, Island, Japan, Norge, Sverige och USA.

Admiralty-sjökort

Admiralty kan erbjuda över 3 500 standardsjökort (SNC) och täcker hela världen i olika nivåer beroende på hur mycket detaljer du vill ha, beroende på hur tätt trafikerat området är eller hur många faror det finns. Sjökorten som har stor skala täcker ofta inlopp till hamnar. Medelskaliga sjökort visar flitigt använda kustområden medan småskaliga sjökort lämpar sig för navigering i mer öppna områden. Sjökorten från Admiralty använder sig av Mercators projektion och följer SOLAS-konventionen för säkerhet för människoliv till sjöss som utfärdas av IMO (International Maritime Organisation).

Digitala sjökort

Weilbach har även alla möjliga typer av digitala sjökort, både för fritids- och yrkessjöfart. För båtsportskort tillhandahåller Weilbach följande: C-Map Max, C-Map NT+, Garmin BlueChart g2, Garmin BlueChart g2 Vision. Weilbachs sjökort för kommersiell sjöfart och som uppfyller kriterierna i SOLAS-konventionen är: Admiralty Vector Chart Service / AVCS (ENC), PRIMAR (ENC) och JEPPESEN ENC Service. Kommersiella företag som går under SOLAS-konventionen är skyldiga att använda ENC. SOLAS omfattar dock inte örloggsfartyg, små lastfartyg, fiskefartyg och segelbåtar eller sjöfart på inre vattenvägar, så sjökorten som inte har SOLAS-standard är: Admiralty Raster Chart Service / ARCS och JEPPESEN Professional+.

Inre vattenvägar

Hos Weilbach hittar du också sjökort för inre vattenvägar från alla stora utgivare, så som: Fluvia, Imray, ANWB och Edition Maritime. När man säger inre vattenvägar så menar man floder, sjöar och kanaler. Dessa sjökort skiljer sig från vanliga sjökort eftersom de är en blandning av ett sjökort, en pilotplan och en hamnpilot och dessa publiceras ofta i böcker eller på viktiga kartor. Vanligtvis ser man dessa i formatet A0. De europeiska reglerna när det gäller färd på inre vattenvägar hittar man i CEVNI (Code Europeen des Voies de la Navigation Interieure) och här kan man hitta information om till exempel visuella märken, ljudsignaler, radiotelefoni, sjövägmärken, markeringar, trafikregler och förtöjningsregler.

Tematiska sjökort

Vad du än letar efter så kommer du att hitta det här. Ruttkartor som innehåller havsströmmar, isgränser, lastlinjer och vindrosor och oceanografiska förhållanden för varje månad under året. Du kan hitta ett Amerikanskt pilotkort med meteorologisk-, hydrografisk- och navigationsinformation. Sjökort med gnomisk projektion används vid passageplanering för att göra en positionsbestämmning vid storcirkelrutter som raka linjer. Ett säkerhetskort eller antipiratkort innehåller information om hur du navigerar genom högriskområden. Det finns även guider som täcker varje hamn och innehåller all den informationen som du kan behöva för att planera en hamnanlöpning. Du kan även hitta världskartor, antika sjökort, Funders universala sjökort och ett plottningsdiagram från UKHO.

Vad det än är du söker så kan du vara säker på att hitta detta på www.weilbach.com/sv/. Du kan enkelt gå in på kartan på hemsidan och klicka på det område som du har tänkt att åka till och sen får du förslag på typen av sjökort som passar bra

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *